Skydda växter

Skydda växter

 

Sjukdomar, skadedjur, ogräs och vädret är vanliga fenomen som kan ge katastrofala följder för dina trädgårdsväxter. Att skydda dem är viktigt och det kräver ett vaksamt öga och ett antal förebyggande metoder. Ett talesätt när det gäller växtskydd är:

”Det är mycket enklare att förebygga än att behandla”

Viktigast av allt är att dina växter har en mycket bättre chans att överleva om de kontrolleras regelbundet och sköts om. Enkla åtgärder som att rensa ogräs och att man tar bort skräp från växterna minskar den oönskade konkurrensen om utrymme och näring och det motverkar att sjukdomar och skadedjur kan sprida sig i din trädgård. Hozelocks produkter som WonderWeeder och Green Power Thermal Weeder gör ogräsrensningen till ett enkelt och snabbt göromål tack vare den innovativa designen.


Insekter och skadedjur förökar sig väldigt snabbt och det kan få katastrofala följder för dina växter, så det är viktigt med regelbundna kontroller. Avslöjande tecken på insektsskador är att bladen har ätits, förstörts eller missfärgats. Om det inte hanteras i tid kan dina växter försvagas och angripas av dödlig tillväxt av svart och sotigt mögel.

Några förebyggande åtgärder är –

 • Där så är möjligt kan du höja upp skaft och löv från ytan genom att använda ställningar eller motsvarande.
 • Plantera utvalda örter och blommor runt de växter du vill skydda. Basilika, solrosor och ringblommor är kända för att avvärja vanliga skadedjur.
 • Sätt ut fällor – de två vanligaste är klibbiga fällor och feromonfällor.
 • En naturlig och human metod kan vara att skaffa naturliga fiender, som till exempel flugbaggar, till trädgården för att jaga bort ovälkomna skadedjur.
 • Ytterligare en metod att överväga är att skaffa en Hozelock-spruta som snabbt och effektivt kan påföra växtskyddsmedel.

Sjukdomar kan när som helst angripa dina växter och det kan vara väldigt svårt att komma till rätta med dem. Det bästa rådet för att förebygga sjukdomar är att införa bra rengöringsrutiner i trädgårdsarbetet. Här bör ingå:

 • Att ta bort skräp som kvistar och nedfallen frukt och grönsaker.
 • Att ta bort döende/sjuka grenar så snart du upptäcker dem.
 • Att hålla ogräset i schack.

Sjukdomsangripna löv ska helst slängas snarare än komposteras för att undvika att samma sjukdom eller skadedjur återkommer nästa år. Om du hellre behåller dem i komposten bör du se till att du lägger dem i en varm kompostlåda för att döda så mycket av bakterierna och sjukdomarna som möjligt.


Vädret kan förstöra alla växter. Det vanligaste är att växter förstörs av frost. Tecken på att dina växter har skadats av frost är bromsad tillväxt, svarta eller felaktigt formade löv och sköra växtblad som blir genomskinliga. Det är vanligt att växter som får morgonsol ser mer skadade ut på grund av att upptiningen går snabbare, vilket skadar cellväggarna. Några förebyggande åtgärder är:

 • Undvik gödningsmedel med högt kväveinnehåll under kallt och frostigt väder eftersom det ger en bladrik tillväxt som är utsatt för skador.
 • Ta in känsliga växter i huset eller in i ett växthus vid kallt väder.
 • Försök att vänta med beskärning tills det blir varmare igen. Växter som beskärs hårt på hösten är känsligare för att den nya tillväxten skadas av kallt väder. Övervuxet bladverk bör skydda växtens centrum och skydda mot det mesta av det brutala vädret.
 • Skydda sköra väggklängande växter och växter på öppna ytor med fleeceklädda ramar eller liknande täckning.

Kommentarer inaktiverade.