Vanliga frågor

Om du har en fråga om en av våra produkter, klicka bara på bilden eller länken nedan för att gå till avsnittet där vi svarar på de vanligaste frågorna.

Vanliga Frågor

Bevattning

Slangvindor

Svar: Ja. Det går att köpa nya på vår reservdelssida. Reservdelsnummer: Z71033 och Z71040

Svar: Instruktioner för hur du byter ut det hittar du på Hozelocks webbplats hozelock-se-restore.web2.hozelock.com

Svar: Ja. De finns i två storlekar – 1 tum BSP (trådens yttre diameter c:a 33 mm) – del nummer 2158 och 5/8 tum BSP (trådens yttre diameter c:a 22,5 mm), som kan köpas från en lokal återförsäljare med reservdelsnummer Z21755, som kan beställas från vår kundservice eller på vår reservdelssida.

Svar: Ja. Nya handtag kan köpas via vår kundservice eller på vår reservdelssida.

Svar: Kontrollera att du har en apparat fäst i slutet av snabbkopplingen. Har du inte det kommer inget vatten.

Svar: Kontrollera att låsmekanismen är öppen.

Svar: Dra ur den röda resefliken under basen för att förhindra detta.

Svar: Ja. Det går att köpa som reservdel från vår kundservice.

Svar: Ta bort kopplingarna från änden av slangen och dra ut den genom det grå slangfåran. Trassla upp och ta ut slangen från vindan och se till att veva in den med veven i den riktning som pilen på det gröna höljet visar.

Svar: Kontrollera att den gröna spårringen fortfarande sitter på plats. Om den saknas blir inloppet löst och kan läcka. Du kan skaffa reservdel nummer Z71020 från kundservice eller på vår reservdelssida.

Svar: Nej, vi råder dig att ta in slangen eller slangvindan när den inte används. Alla våra väggmonterade produkter är enkla att lossa från väggen och har ”parkeringspunkter” där inlopps- och utloppsslangen kan fästas. Det förhindrar att vatten läcker ut inomhus. Observera att frostskador gör garantin ogiltig.

Svar: Dra ut hela slangen. Tvätta bort all smuts, sand eller jord på utsidan av slangen med en fuktig trasa. Låt sedan slangen lindas in genom att långsamt gå tillbaka mot vindan med slutkopplingen i handen. Det brukar göra att slangen lindas upp ordentligt igen. När slangen ska viras upp bör du alltid gå med den mot vindan. Låt den aldrig snurra upp av sig själv. Det är farligt och kan dessutom orsaka irreparabla skador på vindan.

Svar: Kontrollera att slangen lindas åt rätt håll. Det finns pilar på sidan av höljet som visar i vilken riktning den ska lindas. Är det fel måste du dra ut hela slangen och sedan veva in den i rätt riktning.

Svar: Nej, vi har ingen reparationsservice för automatiska vindor.

Kopplingar

Svar: De kan köpas genom din lokala återförsäljare, genom kundservice eller på vår reservdelssida. Reservdelsnummer: 2299 och Z73045

Svar: Testa med reservdel nummer 2299, som kan köpas från lokala återförsäljare, genom kundservice eller på vår reservdelssida.

Sprinkler

Svar: Detta brukar bero på kalk i växellådan, som kan byggas upp på insidan om den lämnas vattenfylld. Testa ta av ändpluggen och spraya in ett smörjmedel som en 3-i-1-olja i pluggen och där slangen fästs. Låt sprinklern stå över natten så att oljan rinner ut (se till att golvet inte skadas och att ingen halkar i oljan). Sätt tillbaka pluggen och försök igen. Detta är bra att göra i slutet av säsongen när sprinklern sätts undan för vintern. Låt ändpluggen vara ur och häng upp den så att vattenrester rinner ur.

Sprinklerpistoler

Svar: Det som händer här är att det finns mycket vatten inuti munstycket, och när du byter till en annan inställning måste det vattnet komma ut. Det tar bara några sekunder, men du kan påskynda processen genom att skaka munstycket ett par gånger så att vattnet åker ut.
Se till att vredet är korrekt inställt och inte ”mellan” två inställningar, för då läcker pistolen hela tiden.

Bevattningsautomatik

Svar: Kontrollera att du har fört in droppmunstyckena åt rätt håll. Om droppmunstyckena är justerbara, skruva upp dem. Gå till hozelock-se-restore.web2.hozelock.com och ladda ned ABC-guiden till bevattningsautomatik. Kontrollera att ditt system är lagom stort. Om det är för långt eller har för många droppmunstycken så påverkar det ditt vattenflöde.

Svar: Det kan hända om du har en äldre fastighet, och det betyder ofta att du har högt vattentryck. Försök med Hendricksons tryckreducerare (93854), som får vattnet att sluta hamra. Kontakta kundservice om det inte fungerar.

A. Du måste blockera slutet av slangen med en ändhylsa. De kommer med mikrobevattningssystemen eller köps separat från trädgårdscenter eller kundservice.

Svar: Du kan låta huvudrörledningen vara nedgrävd under vintern, men du måste ta av ändhylsan och spola ur systemet ordentligt. Droppmunstycken måste tas av och förvaras på en frostskyddad plats. Ta också av tryckreduceraren och vattentimern och förvara på en frostskyddad plats. Ta ur batterierna ur vattentimern.

Svar: Nej. Den bör endast användas utomhus.

Svar: Räta ut huvudslangen genom att lägga den åt andra hållet mot hur den har varit rullad och lägga en tegelsten eller något annat tungt på varje ände. Låt ligga i en timme tills den rätas ut. Blötlägg ändarna i varmt vatten så att plasten blir mjuk och lättare att fästa i kopplingarna.

Svar: Du kan ha nio Aquapods från en huvudkran och tre Aquapods på varje fyramillimetersslang.

Pump för vattentunna och regnvattenbehandling

Svar: Det här är en vanlig fråga från kunder som antingen placerar pumpen på botten av vattentunnan eller som inte inser att det finns två filter i pumpen som måste rengöras regelbundet. Pumpen måste placeras över botten på vattentunnan eller hängas från ett rep. Det finns två filter i pumpen som kan behöva rengöras. Det blå filtret sitter i botten av pumpen. Vrid av det gula gallret på undersidan och ta ur det blå nätfiltret, tvätta det ordentligt och sätt tillbaka det. Ta även ur det lilla ståltrådsfiltret från kopplingen längst upp i pumpen och rengör det ordentligt. Det kan täppas till av smutsigt regnvatten. Detta filter kan tas bort om det ofta täpps till, så länge du inte har mikrobevattningsutrustning (som har för små hål). När filtret är rengjort och har satts tillbaka kommer vattnet att flöda igen. Du kan byta ut ståltrådsfiltret och kopplingen längst upp i pumpen. Det är de enda två reservdelar som finns. Förbered pumpen genom att ta bort slangkopplingen från toppen och sedan sänka ner pumpen i vattnet tills vattenytan är strax under utloppet. Vänta tills du ser att pumpen fylls med vatten till samma nivå som utanför pumpen. Fäst nu utloppet och slangen och sänk ner pumpen i vattnet. Nu bör den fungera som den ska.

Svar: Alla Hozelocks vattenbesparande behandlingar är giftfria och ej skadliga för husdjur. Rådfråga din veterinär om djuret blir dåligt i magen.

Svar: Regnvattenbehandlingen är en ofarlig, icke giftig ekologisk behandling med naturliga växtextrakt. Den skadar inte vilda djur så länge den späds ut enligt instruktionerna.

Bevattningstimer och bevattningskontroller

Svar: Kontrollera att batterierna du använder är av god kvalitet och inte laddningsbara. De måste bytas inför varje säsong. Kontrollera att inställningarna är korrekta. Se instruktionsboken.

Svar: Det finns två anledningar.

1. Laddningsbara batterier har inte samma spänning som vanliga batterier (som inte är laddningsbara). Vanliga batterier har 1,5 v och laddningsbara bara 1,2 v. Din timer behöver 3 volt för att fungera, men de laddningsbara batterierna ger den bara 2,4 volt.

2. Vanliga batterier urladdas gradvis och ganska stabilt med tiden. Det upptäcker timerns lågbatterifunktion, och timern öppnas inte om den inte kommer att kunna stängas av. Laddningsbara batterier ger full eller nästan full spänning tills de har helt slut på laddning, och sen tar de plötsligt slut. Det känner inte timerns lågbatterifunktion av. Det innebär att batterierna kanske kan öppna men inte stänga av och du slösar med vatten.

Bilborstar

Svar: Den vanligaste anledningen är att den flytande tvålen du använder är för tjock och inte kan spädas ut med borstens utspädningsvalv. Problemet blir värre när det är kallt ute. Försök att späda ut tvålen med lite vatten, men späd inte ut mer än vad som behövs åt gången. Om detta inte är problemet, se på den genomskinliga behållaren för tvålen. I mitten finns ett litet rör. Se till att det inte ligger mot botten av behållaren (du bör ha minst 3 mm emellan). Om det ligger mot botten, skruva av behållaren och tryck in röret c:a 3 mm innan du sätter tillbaka behållaren.

Svar: Kontrollera att kontrollvredet är inställt på tvåla eller skölj. Står det mellan de två inställningarna får det den effekten.

Svar: Det brukar hända när du håller borsten i luften efter att du stänger av den, eftersom vattnet i ledningen töms ut. Håll borsten nedåt.

Svar: Nej. Borsten eller borsthuvudet kan repa lacken.

Slang

Svar: Ja, det kan man, men beroende på vattentrycket från kranen kan resultatet påverkas.

Svar: Ja, det kan man, men beroende på vattentrycket från kranen kan resultatet påverkas.

Svar: Nej, en Superhoze bör inte användas med en högtryckstvätt.

Symboler

F: Använd inte med högtrycks- eller spruttvättar.

F: Produkten bör förvaras inomhus vid frost och under vintermånaderna.

F: Återvinningsbar förpackning. Se lokala riktlinjer.

Besprutning

Svar: Ja. De går att köpa från visa trädgårdscenter eller från kundservice.

Svar: Det kan bero på att backventilen längs ner i pumpen har spruckit, eller att en packning eller tätning har förstörts. Det går att beställa nya tätningar från kundservice.
Det är en viktig skillnad mellan att förlora trycket och att inte få något tryck. Kolla först genom att ta ur pumpen och placera den på handflatan (med gummihandskar på om du använder kemikalier). När du pumpar ska du känna tryck från det svarta backventilen på pumpen. Om du gör det så är det antagligen så att sprutan får tryck som den sedan förlorar. Om du inte gör det så får sprutan inget tryck, och det beror troligen på att O-ringen saknas, är trasig eller har torkat, eller på att backventilen läcker. Byt ut eller olja den.

Svar: Sprutorna är designade för att applicera vattenbaserade trädgårdsmedel och passar inte för att behandla skjul eller staket.  Sprutan Multi 5L (4455) och alla Viton-sprutor har speciella tätningar som gör att de passar för flera typer av behandlingar. Var väldigt noggrann med att kontrollera att den tilltänkta behandlingen passar att använda med sprutor och att sprutan rengörs ordentligt efter användning.

Svar: Ja. Det finns olika handtagsstilar och den senaste utformningen passar de flesta. De kan köpas från kundservice.

Svar: Troligast är att det har kommit jord eller smuts i på/av-knappen. Då kan du lossa den, rengöra den ordentligt och sedan sätta tillbaka den. Om sprutan inte stängs direkt och fortsätter droppa kan det bero på att det sitter luft i skaftet. För att få ut luften, håll staven lodrätt riktad bort från dig och vicka på knappen på och av tills luften är borta. Sen kan du fortsätta spruta.

Svar: Från vissa trädgårdscenter och kundservice.

Svar: Från trädgårdscenter, byggvaruhus och våra återförsäljare.

Svar: Nej, det går inte.

Svar: Nej, de finns inte längre.

Svar: Ett enkelt sätt är att fylla sprutan till en fjärdedel med rent vatten. (Se till att det inte finns några ämnesrester i sprutan och använd gummihandskar och skyddsglasögon.) Pumpa sprutan för att bygga upp trycket och tippa den upp och ned för att se om den läcker. Alla tätningar på behållaren är nu täckta av vatten, så du kan enkelt se om det droppar ut vatten. Byt ut tätningar eller skruva åt delar som är lösa.

Svar: Det kan bero på flera olika saker. Här är några exempel.

1. Sprutan lämnas med tryck i – se till att trycket lättas genom att dra i tryckventilen efter användning.

2. Kemikalier lämnas i sprutan – tvätta bort kemikalier efter användning och skölj ur sprutan med rent vatten.

3. Du använder en frätande kemikalie – använd endast erkända trädgårdsmedel som är till för att bekämpa ohyra och andra problem. Använd inte sprutan till att spraya lösningsmedel eller andra kemikalier. Använd absolut inte produkter som innehåller lacknafta, eftersom det får behållaren att åldras, förhårdna och möjligen spricka.

4. Sprutan har lämnats stående i solen – det kan få tätningarna att torka ut, så ställ alltid undan sprutan efter användning och skydda den från direktsolljus.

5. Tätningen har inte oljats – de rörliga tätningarna, som kolven i pumpen och o-ringarna i kranen måste oljas regel bundet eftersom kemikalier kan torka ut dem med tiden. Ta ur de delar som behöver oljas och smörj med silikon eller vaselin.

Svar: Ja, de går att köpa från kundservice.

Svar: Nej. Det är väldigt farligt. Trycket i behållaren är för stort för att lim ska kunna hålla den tät. Ta inga risker. Byt ut hela sprutan.

Svar: Plasten i sprinklerstavar är ett premiummaterial som tål mer böjning och veckning än aluminium och håller minst lika länge.

Svar: Det här är en stor fråga, och du måste betänka om både sprutan och kemikalien du tänker använda passar dina behov. Flyktiga kemiska ämnen kan vara väldigt farliga att spruta, och du måste alltid vara försiktig oavsett vilken kemikalie du använder. Normalt sett kan alla ämnen som lämpar sig för användning i trädgården användas i sprutan. Om du har några tvivel är det bäst att kontakta kemikalietillverkaren och fråga om den lämpar sig att spruta med en tryckspruta. Använd alltid skyddsglasögon och mask när du sprutar.

Se alltid till att blanda kemikalier på korrekt sätt om du ska blanda dem. Vissa ämnen kan blandas med vatten, men ibland måste ämnet tillsättas till vatten och inte tvärtom, så se till att läsa instruktionerna noga.

Kom ihåg den gyllene regeln: ”Säkerheten kommer alltid först”

Aquatics

Svar: Det är ett system som filtrerar, rengör och underhåller vattnet i en trädgårdsdamm. Ett filtersystem för dammar består av tre delar:

Filter – filtret fungerar både mekaniskt och biologiskt.  Mekanisk filtrering innebär att större partiklar som gör vattnet grumligt filtreras bort. Biologisk filtrering avlägsnar föroreningar som kan skada fiskar.

UVC – en ultraviolett rengörare som klumpar ihop de alger som gör vattnet grönt så att filtret kan fånga upp dem.

Pump – en kraftfull pump pumpar smutsigt vatten genom UVC-rengöraren och filtret. När vattnet rör på sig syrsätts det också, något som är viktigt både för fiskar och nyttiga bakterier i dammen.

Svar: De flesta filtersystem är ”pumpmatade”. Det innebär att pumpen sitter på botten av dammen, så långt från vattenutsläppet som möjligt och i den djupaste delen. UVC-rengöraren och filtret placeras tillsammans vid änden på dammen och ansluts med en så vid slang som möjligt för att öka flödet. Dammvattnet pumpas till filter och UVC-rengöraren, och vattnet dras sedan med hjälp av gravitationen tillbaka till dammen.

Svar: Det viktiga att tänka på när du väljer utrustning är dammens volym. Först måste du beräkna volymen med följande formel:
Medellängd (m) x medelbredd (m) x medeldjup (m) x 1 000 = dammens volym i liter

Lägg till 25 % om dammens djup är under 70 cm. Lägg också till 25 % om dammen ligger i solljus någon gång under dagens lopp. Siffran du får till slut är storleken på filtret du behöver. Om du till exempel får 5 500 ska du välja ett filter med denna klassificering. Om din damm hamnar mellan två filterstorlekar ska du alltid välja den större. Det är bättre att filtrera för mycket än för lite. Välj en pump med klassificering för halva den verkliga dammens volym (inte filterstorleken). Det innebär att minst hälften av vattnet i dammen filtreras varje timme.

Svar: Du ska inte slå på UVC-rengöraren innan filtret har mognat. Det kan ta 6–8 veckor, och innebär att filtret besitts av de goda bakterierna som håller vattnet hälsosamt.

Svar: När filtret har mognat bör du se skillnaden inom en vecka efter att du börjat använda UVC-rengöraren, och helt klart blir vattnet efter två veckor.

Svar: Lamporna fungerar i 12 månader. Vi rekommenderar att du byter ut lampan i början av varje säsong.

Svar: Det enda du behöver rengöra är kvartsröret. Om det byggs upp kalk eller alger på röret måste det tvättas bort så att UV-strålningen når vattnet. Det går att göra med mild tvättsåpa eller vinäger.

Svar: Det är alltid bra att ha en extrapump hemma om pumpen skulle gå sönder. Den kan vara mindre än den vanliga eftersom den bara behöver hålla igång flödet till 50 % för att upprätthålla filtersystemet.

Svar: Filtret måste kontrolleras då och då, så att ogräs inte fastnar i det. Annars bör det hållas igång dygnet runt. Rengör 25 % av skummet i filtret varannan till var fjärde vecka i dammvatten. Se till att ha rätt storlek på filter och inte för många fiskar i dammen. Rengör bara skummet om det är absolut nödvändigt och de är helt tilltäppta. Plasten ska inte rengöras, för då kan viktiga bakterier utrotas. Om du rengör filtret på detta vis behöver du byta ut skummet efter 3–4 år.

Svar:

Försök att justera flödet på insidan om det går.

Kolla att silen och impellern inte är fulla av skräp och kalk.

Kontrollera att rotorn är fullt instucken i motorhöljet och varken skadad eller sliten.  Rotorer måste bytas ut ibland och kan köpas från vår kundservice.

Se till att rekylflikarna sitter på plats och kan snurra fritt.

Kontrollera om fontänskaftet eller -huvudet är tilltäppt.

Svar: Surrar det från pumpen? Läs mer ovan i så fall.
Om den är helt död, kontrollera eluttaget, proppen och sladdarna. Om allt verkar vara som det ska där, kontakta Hozelocks kundservice för råd.

Svar: Kontrollera strömtillförsel, proppar och sladdar och dra ur annan utrustning från samma krets för att se om det är pumpen som orsakar felet.

Svar: Det kommer mindre vatten för att filtret behöver rengöras. Kontrollera att filtret har rätt storlek för dammen. Kontrollera att pumpen inte ligger direkt på dammens botten, för då kan den suga upp skräp och slam. Kontrollera att det inte är för mycket slam i dammen, och rengör dammen om det är det. Testa en annan kombination av skum, t.ex. två grova och ett medel istället för ett grovt, ett medel och ett fint. Det senaste Bioforce-sortimentet (3000, 5500, 8000 och 12000) kan rengöras genom att spolas baklänges utan att ta av locket. Se instruktionsboken. Obs: Instruktionsböcker kan laddas ned på webbplatsen om du går till kundservicefliken längst upp i högra hörnet.

Svar: Om glödlamporna går ungefär en gång om året beror det antagligen på deras ålder. Om de går efter en kort tid kan det beror på att vatten läcker in. Kontrollera om kvartsröret är sprucket och att o-ringarna sitter rätt. Kontrollera också att du har rätt storlek på pumpen. Om du har Bioforce, kontrollera att utflödet inte är sprucket.

Svar: Kontrollera att pumpen inte är för stark och att utflödet inte är blockerat. Kontrollera att slangen är hel, att tätningarna sitter på plats och att muttern och bandklämman sitter tätt. Kontrollera att alla o-ringar sitter på plats. Kontrollera att skruvarna inte har dragits åt för hårt.

Svar: Kontrollera att vattnet faktiskt är grönt och att det inte är spiralbandsalger på ytan genom att skopa upp ett glas vatten och titta på färgen. Om vattnet är klart (kanske med gröna växtdelar som flyter i det) så är det spiralbandsalger som måste behandlas med en behandling för sådana. Om vattnet är grönt (som ärtsoppa) kontrollerar du att pumpen och filtret är rätt storlek för din damm enligt vår guide. Kontrollera att UV-lampan fungerar. Om den är över 12 månader gammal behöver den antagligen bytas ut. Kontrollera att kvartsröret är helt och rent.

Svar: Kontrollera att dammen inte har blivit för full av växande fiskar. Du kanske förväntar dig för mycket av filtersystemet. Kontrollera att gyttja och slam har rensats ut. Kontrollera att jord inte rinner ner i dammen från sidorna. Vissa vattenväxters jord är väldigt finkornig och kan ta sig ur planteringskrukorna. Ta bort växterna ett tag och se efter om det är de som orsakar problemet. Kontrollera om skummet i filtret kan ha krympt, för det kan göra att smutsigt vatten tar sig förbi. Byt ut skummet om det behövs. Hungriga fiskar kan röra upp slammet på dammens botten när de rotar runt och letar efter mat. Matar du dem tillräckligt? Om pumpen ligger på botten av dammen i slammet så dras det hela tiden upp genom filtret i dammen. Lyft pumpen cirka 15–20 cm från botten av dammen. Då pumpar den inte slam och ger dessutom fördelen att dammen inte pumpas helt tom om den skulle börja läcka. Då töms den bara ned till 15–20 cm.

Svar: Fiskar har inget emot att vattnet är grumligt, så länge vattenkvalitén är okej. Testa vattnet med hjälp av en firman där du köpt dammen eller köp ett eget vattentest. Dammen behöver testas för pH-värde, ammoniak, nitrat och nitrit. Det finns tabletter som färgar vattnet beroende på den testade faktorn. Det är allt du behöver för att bedöma om vattnet är okej.

Svar: Det finns två huvudalternativ för dammägaren under vintern: att fortsätta att filtrera vattnet eller att ta ur filtret. Man måste jämföra fördelarna med att fortsätta filtrera vattnet och hjälpa till att understödja den biologiska mångfalden samt minska risken att dammen fryser med driftskostnaden och risken med låg syrehalt på grund av frost. Biologiskt sett är det nödvändigt att hålla igång filtreringen i en uppvärmd damm. I en ouppvärmd damm hjälper fortsatt filtrering till att öka biologisk mognad i början av nästa vårsäsong samt skydda dammen om det blir några varma vinterdagar.

Om du väljer att stänga av filtersystemet under vintern rekommenderar vi följande åtgärder:

Låt systemet fortsätta minst två veckor efter att du slutat mata och starta det igen runt tre veckor innan du börjar mata på våren.

Mata aldrig fiskarna när filtret inte är igång.

När filtret och UVC-rengöraren tagits ur dammen ska de rengöras noggrant med kranvatten och sedan förvaras inomhus.

Om du tar ur pumpen ska också den rengöras och förvaras inomhus. Prima-pumpar ska förvaras i en hink med rent vatten för att förhindra att tätningarna torkar och spricker.

Om du tar ur hela systemet rekommenderar vi att du använder en liten pump för att hålla ytvattnet i rörelse eller ett flytande värmeelement. Det är för att förhindra att dammen fryser och vattnet hålls syresatt.

Svar: Om du har spiralbandsalger är det bäst att försöka plocka ur så mycket av dem som möjligt för hand innan du börjar. De går ganska lätt att få upp genom att röra med en pinne eller stav i algerna vid dammens sidor. Dammsugaren Pond Vac är framtagen för att suga upp stenar och skräp på upp till 8 mm. Använd det öppna munstycket för att större partiklar ska komma igenom. Stenarna ska inte gå in i den bakre behållaren, men det kan hända att de lägger sig där. Ta ur impellerbehållaren och skaka den så ramlar stenarna ut. Kontrollera slangadaptern genom att ta bort insynsbehållaren och skaka ut eventuella stenar som kan fastna där.